Advies over graszoden leggen

Graszoden leggen kunt u zelf. Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging. Dat begint met een goede voorbereiding. Hoe dat doet, leest u hieronder. En ook over het leggen zelf, geven wij u hieronder advies.

Voorbereiding graszoden leggen

Voor een optimaal resultaat dient u de zoden op een goed voorbewerkte ondergrond te leggen, die voldoende vocht en voedingsstoffen bevat. De grond mag niet te nat zijn. Op een dichtgesmeerde grond zal de zode moeilijk aanslaan. Wacht dus tot de grond voldoende opgedroogd is. Aangezien onze graszoden vacuüm gekoeld tot 4 °C in de kern van de zoden, hebt u - afhankelijk van de weersomstandigheden - na levering van onze graszoden 2 tot 3 dagen de tijd om ze te leggen. Hoe kunt u de grond het beste behandelen

1. Maak de grond goed los

Het is verstandig om de ondergrond eerst goed los te maken voordat u uw nieuwe gazon daadwerkelijk legt. Gaat het om vernieuwing van het gazon, verwijder dan eerst de oude zode, spit deze goed onder of frees het oude gazon.

2. Verbeter de vruchtbaarheid van de bodem

U kunt de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren door er compost, bemeste tuinaarde of organische meststof op te strooien nadat u de grond los hebt gemaakt. Meng de compost, tuinaarde of meststof goed door de bovenste 10 centimeter van de losgemaakte grond. Volg bij organische meststof de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik op dit moment nog geen snelwerkende kunstmest omdat dit de jonge wortels kan verbranden. Breng ook niet tegelijk of vlak na elkaar kalk en meststoffen op, aangezien die elkaar tegenwerken. Gebruikt u kalk, wacht dan zes weken met bemesten.

3. Maak de grond vast en egaal

Maak tenslotte voor het leggen van de graszoden de ondergrond helemaal egaal en vast. Egaliseren doet u door te afrijen: met een plank de grond schaven. Afrijen voorkomt putten, bulten en een slechte, oneffen maaihoogte. Hark na het afrijen de grond licht los. Vervolgens kunt u de ondergrond goed aandrukken door de grond te rollen of door voetje voor voetje de grond aan te drukken.


Advies voor het graszoden leggen en zorg voor het gazon

1. Graszoden uitrollen

Rol de zoden zo uit dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. Na het leggen van de zoden is stevig aanrollen of aankloppen met de achterkant van een schep noodzakelijk om het contact tussen de zoden en de ondergrond voldoende te maken.

2. Gazon sproeien

Geef de graszoden na het aandrukken zoveel water dat ze door en door nat zijn. Wacht bij zonnig weer zeker niet tot 's avonds! Zolang de zoden nog niet zijn vastgegroeid, is voldoende water sproeien bepalend voor het succes. De eerste paar weken heeft het gras in de felle zon wel twee tot drie keer per dag de sproeier nodig. Vier tot zes weken na het uitrollen zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu veel minder groot. Vanaf dit moment is bij droogte één keer per week sproeien voldoende. Doe dit wel 's avonds.

3. Gazon belopen

Lopen over het nieuwe gazon kan al snel, maar doe dit de eerste paar weken wel voorzichtig. Voorkom bijvoorbeeld dat er kinderen gaan spelen of honden ravotten. Het gras kan wel gemaaid worden, maar doe ook dit voorzichtig. Na een maand zijn de zoden stevig op de ondergrond vastgegroeid en is het gras sterk genoeg.

4. Gazon maaien

Vrij snel na het leggen moet u het gras voor de eerste keer maaien. Meestal is dat al na 1 week het geval. Hoe vaak u moet maaien, is enigszins afhankelijk van het jaargetijde. Ons advies: maai het gras als het ongeveer twee keer zo lang is als pas gemaaid gras. Zorg voor een maaimachine met scherpe messen en stel deze af op de juiste maaihoogte: 3-4 centimeter. Het afstellen van de grasmaaier doet u het best op een egale, verharde ondergrond.

Wij wensen u veel plezier toe met uw nieuwe gazon!

Hebt u nog vragen? Neem contact op met Boelens Graszoden.

Mededeling winterperiode

In deze periode is het niet mogelijk een bestelling te plaatsen. In deze periode zijn we gesloten vanwege de feestdagen, het onderhouden van onze machines en de mogelijk winterse omstandigheden.